Birgitta van Loon

Birgitta van Loon is de drijvende kracht achter In’tent Communicatie. In’tent is gespecialiseerd in communicatiestrategie en begeleiding bij veranderingen en fusies van organisaties, publiciteit, duurzame en innovatieconcepten toegesneden op de bedrijfscultuur van de klant. In’tent kreeg vele onderscheidingen voor creatieve events & nieuwe communicatieconcepten waaronder drie keer de Gouden Giraffe.

Daarvoor was Birgitta jaren lang de rechterhand van Eckart Wintzen, oprichter van BSO/Origin later Atos. Zij begeleidde meerdere fusies bij BSO/Origin. Het softwarebedrijf groeide uit tot een wereldwijde organisatie met 10.000 medewerkers. Birgitta ontwikkelde er een succesvol communicatiebeleid en onder haar management is BSO/Origin onderscheiden met nationale en internationale prijzen voor de originele jaarverslagen. Het bedrijf verwierf tevens faam door een serie innovatieve congressen, die zij heeft ontwikkeld en georganiseerd onder de titel ‘Mentamorfose’ en ‘Infolutie’ met captains of Industry.

Na haar tijd bij BSO/Origin ontwikkelde Birgitta onder andere de marketingcommunicatie voor Ben & Jerry’s ijs in de Benelux.

In 2003 vroeg uitgever Pearson Education of Birgitta een boek wilde schrijven over haar zienswijze op communicatie. Ondanks haar dyslexie zette ze toch deze stap. Een boek over communiceren vanuit het gevoel, no nonsense en met volle vaart vooruit om je doelen te behalen. En zo verscheen haar eerste boek. Inmiddels heeft ze al drie titels op haar naam staan.

NETWERK

Partners en stakeholders

Intent is zuinig op haar contacten en haar netwerk in sustainability, leiderschap, ondernemerschap.

Partners

Jarenlange ervaring heeft Intent Communicatie een betrouwbaar en professioneel netwerk opgeleverd. Samen met Branding, Design en Content bureau Bait verzorgt Intent de ontwikkeling van huisstijlen, websites, digitale applicaties en off- en online marketing campagnes. Met SK Communicatie ontwikkeld Intent congressen en events. 

Stakeholders

Intent heeft een waardevol netwerk van stakeholders en reputatiemakers.  In vele jaren heeft Intent met alle relevante stakeholders wederzijds-lonende relaties opgebouwd. Intent gaat, voor haar opdrachtgevers, regelmatig bij haar stakeholders te rade om de gaps tussen verwachting en uitvoering, zichtbaar te maken.

Case: Afscheid als reflectie voor een organisatie

Afscheid Ceo tijdens Covid (september 2020)

Communicatie en organisatie

Afscheid nemen van een organisatie in corona tijd is bijna niet mogelijk.

De opdracht aan In’tent Communicatie, was een afscheid van de CEO te organiseren dat veilig, ludiek en met in acht nemen van de strenge Covid regels (in die tijd maximaal 30 in een ruimte), toch persoonlijk en intiem te creëren. De CEO had in acht jaar tijd twaalf KVK’s en Syntens getransformeerd in 1 van de complexe publieke transformaties tot 1 landelijke digitale organisatie met een grote advieswaarde voor het MKB.

In’tent Communicatie koos voor een concept dat bestond uit ‘drie maal recht is scheepsrecht’ ; in 3 sessies van elk 30 personen per groep, kleinschalig maar toch van de belangrijkste mensen afscheid kunnen nemen. Het afscheid event werd georganiseerd in een bijzondere locatie (de Metaalkathedraal in Utrecht) Invulling van de middag-avondsessies  bestond uit een mix van amusement (onder Covid voorwaarden), live storytelling en specifieke persoonlijke voorwerpen die het leiderschap van de CEO typeerden. Hierdoor kon met een verantwoord budget en binnen strikte Covid grenzen, toch een uniek en intiem afscheid worden genomen.  

Een afscheid event vormt een uniek reflectie moment voor organisaties

IntentCommunicatie heeft in de voorbereiding van het event gekozen om juist het accent te leggen op wat ‘unieke en persoonlijke’ kenmerken in het leiderschap van de CEO waren gedurende de acht jaar bij KVK. Dit vanuit de opvatting dat een afscheid van een CEO juist ook een moment van reflectie kan zijn voor een organisatie en haar stakeholders. De aandacht voor ‘wat unieke kenmerken waren in het leiderschap die de transformatie succesvol maakte’ vormde de rode draad. Het afscheid markeerde hiermee als het waarde het afsluiten van een fase voor de organisatie met als take away voor alle aanwezigen mooie leermomenten van leiderschap.

In de drie ronden van telkens 30 (in- en externe) stakeholders, is in dit kader ook gekozen voor een voor iedere aanwezige goede diversiteits tafelschikking waar het delen van reflecties, naast het persoonlijk afscheid nemen van de CEO, optimaal werd gefaciliteerd.

Net even anders denken en organiseren

IntentCommunicatie kijkt in al haar communicatieactiviteiten altijd naar het verbinden van de achterliggende waarde achter een communicatie event. In dit geval, door het afscheid van een CEO juist te verbinden aan het voor een organisatie daarmee onlosmakelijk verbinden ‘afscheid nemen van een bepaalde organisatie fase’. Daarmee is veel meer waarde te creëren van een afscheidsevent voor organisatie en stakeholders.

Case: Stichting DOEN, De toekomst voorspeld

In’tent Communicatie werd door Stichting DOEN gevraagd om een project op te zetten met als doel: meer aandacht genereren voor talent ontwikkeling van jongeren. Het project kreeg de titel: De toekomst voorspeld.

Doel

Het project had twee doelen:

1. Het bevorderen van sociale cohesie.
2. Duidelijk maken wat het werkterrein is van stichting DOEN.

Concept

Aan acht invloedrijke Nederlanders vroegen wij wie zij als nieuw het nieuwe talent zagen in hun eigen netwerk. Onder andere Jeltje van Nieuwenhoven, Alexander Rinnooy Kan, Agnes Jongerius, Sadik Harchaoui, Paul Schnabel, Karel Noordzij, Lilian Gonçalves-Ho Kang You en Ernst Veen kozen acht hoogvliegers van de toekomst uit. Samen zouden deze talenten een nieuwe Nachtwacht vormen.

De toenmalige directeur van De Nieuwe Kerk in Amsterdam – Ernst Veen- bracht zijn talent, Cathelijne Broerse, mee . Cathelijne was op dat moment de rechterhand EnrstVeen. Al snel promoveerde zij tot directeur van de Hermitage/Nieuwe Kerk en inmiddels is Cathelijne directeur van Prins Bernhard Cultuurfonds

De toekomst voorspeld

Kunstschilder Sam Drukker* vereeuwigde uiteindelijke het complete gezelschap in een mega–groepsportret “De toekomst voorspeld”. Het olieverfschilderij, waarvoor In’tent Ccommunicatie zich liet inspireren door De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, is vervolgens geveild. De opbrengst kwam ten goede aan de ontwikkeling van jong talent via Stichting Doen.

*Sam Drukker werd in 2011 uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar

Het boek Meesterwerk
Naast het kunstwerk is er tijdens dit project ook een boek samengesteld en geproduceerd. Hoe word je een invloedrijke Nederlander? Dit was de vraag die het boek diende te beantwoorden.

Het boek wat In’tent Ccommunicatie coördineerde bracht de verhalen samen van diverse Nederlanders die inmiddels hoog op de maatschappelijke ladder staan. Zij vertellen openhartig over geluk hebben, kansen krijgen en hard werken – maar ook over het belang van een goed netwerk. Want hoe ontmoet je als jong aanstormend talent deze inspirerende mensen?

Case: Biota Nutri

Van start up naar scale up

Biota Nutri ontwikkelt, produceert en distribueert 100% organische meststoffen voor land- en tuinbouw.

Project

Het werd tijd voor Biota Nutri om een marketingcommunicatie strategie te ontwikkelen en daarmee Biota Nutri een duidelijke positie te geven in de markt.  We hebben gebruikt gemaakt van het agile communicatiemodel van Betteke Ruler. Hieruit volgde een handzame en bruikbare communicatiestrategie die toepasbaar is voor alle stakeholders.

In het kader van de buitenlandse expansie én interesse van telers wereldwijd, is het belangrijk dat we de communicatiestrategie kunnen aanpassen al naar gelang de internationale regelgeving en culturele maatschappelijke omstandigheden van het land waar Biota Nutri producten levert. Dit vroeg om een on-going samenwerking met het management en product development team van Biotra Nutri.

Resultaat

De boodschap van Biota Nutri kan heel technisch zijn. Het was daarom ook zaak om de missie en propositie van Biota Nutri kort en bondig te formuleren. Uiteindelijk is het gelukt om, samen met het Biota team, een heldere boodschap te ontwikkelen waarin we de kern van Biota begrijpelijk kunnen overbrengen. Dit ‘be good and tell it’ concept is wereldwijd uitgerold.

Samen met onze partner Bait, zijn we een set middelen gaan uitwerken voor het sales team en hebben de website onder de loop genomen en voorzien van nieuwe content.  Voor de GreenChoice beurs (red… ) hebben we een draaiboek ontwikkeld en een beursstand waar de beleving van het merk en de producten van Biota centraal staan.